Imam muziku u kolima.
Šta da uradim da bolje zvuči? Šta je najbolje da uradim da poboljšam svoj sistem?
Nepostoje konkretni odgovori na ta pitanja! Učiniti da nešto bolje zvuči zavisi od toga šta imate. Kakogod, iz iskustva u zadnjih nekoliko godina, napravio sam određeni sistem za unapređenje Audio Hi Fi sistema koji se može primeniti na bilo koja kola – skoro bilo koja. Sa pisanjem ove procudure, poslednje što sam imao na umu je da vas obeshrabrim u pokušaju da sprovedete neku svoju zamisao, da to uradite sami.Vaša kreativnost je najvažnija. Ali ako hoćete da rizikujete i probate nešto sasvim drugačije , onda će te morati da živite sa tim što će te napraviti – nemojte posle da se meni žalite!
#1: Nabavite dobre zvučnike i priključite ih na postojeću glavnu jedinicu(radio-Kasetofon/CD).
Većina zvučnika koja se ugrađuje u kola fabrički nisu veoma dobri (da to kažem blago), i najverovatnije najbolja stvar koju možete da uradite da unapredite vaš sitem je da kupite bolji set zvučnika. Imajte na umu sledeće stvari:
1. Kupite kvalitetne zvučnike. Budite sigurni da imaju dobru efikasnost. Ako oćete da preporučim nekog proizvodjaca, mislim da nemožete pogrešiti sa: JBL,Monacor,Kenwood,Infinity,Kicker.
2. Ako već imate neke zvučnike u prednjoj sekciji – prvi korak je da odvojite bas. Kupite par elipsi 6x9' i ugradite ih u zadnju policu. Većina polica koje sam ja video se mogu lako iseći da bi se ugradio par ovih zvucnika. Nezaboravite šta tražite: Što veća efikasnost to bolje. Proverite fabričke informacije da bi bili sigurni da je zvučnik dizajniran za slobodni vazduh (free air) a ne za zatvorenu boksu.
3. Kada imate dovoljno jak(veliki) par zvučnika pozadi za dobar bas, Unapredite prednje zvučnike zbog bolje efikasnosti i kvaliteta. Ako imate zvučnike u tabli možda će vam ruke biti vezane (npr. možda će biti "veličina/uglavljivanje" problema). Ako su ugrađeni u vrata tu će te imati više opcija. Opet pogledajte da nabavite zvučnike sa poštenom efikasnošću.
#2: Unapredite postojeću glavnu jedinicu(radio-Kasetofon/CD)
To mora da se uradi kao prioritet ako vec nemate CD plejer. Čak i ako imate, Vredi unaprediti sa nekim novijim modelom ako može da da više snage ili kontrole. Zapamtite da gledate RMS snagu i odlučite na osnovu tog podatka. Takođe je bitno da glavna jedinica koju kupujete ima RCA/phono output u slučaju da odlučite da dodate još neke komponente u vaš sistem (pojačalo ili ekvilajzer); RCA/phono input je takodje dobra stvar ali ne i tako česta (na njega se može priključiti walkman ako imate radio-CD i slušati kasete). Naizgled nepostoji razlika u kvalitetu zvuka izmedju razlicitih proizvođaca, ali sam jednom kupio jeftinu glavnu jedinicu i imala je jako loš prijem radio signala. Izbor je veliki, zato pogledajte ih sve, i ne žurite. Ja lično nevolim CD šaržere – imam toliko CD-ova i lakše mi je da ih imam na gomili u kolima i promenim CD kad god hoću (rađe nego da zaustavim auto, otvorim gepek, izvadim 10 diskova stavim novih 10,i tako svakih par kilometara). Neke glavne jedinice imaju impresivne displeje ,ali lično mislim da - (a) brzo se čovek zasiti sa istim lampicama koje šljaste i (b) osim ako vaš sistem stvarno dobro nezvuči izgledaćete malo glupo sa delfinima na displeju.Ali naravno ukoliko već želite da sadržaj bude multimedijalan za ne tako puno para možete ugraditi TV/DVD/CD/MP3 glavnu jedinicu koja sigurno obećava, u svakom slucaju mnogo više od delfina a raylika u ceni je 1:2 što i nije mnogo.
#3: Kupite Bas zvučnik(subwoofer) i pojačalo(amp)
Ovo je korak zbog kojeg će vaš sistem zvučati impresivno. Razmislite, i ne uzimajte glupe veličine i snagu – vi želite da održite balans zvuka u kolima. Postoje dve varijante: u boksi ili da prosečete i ugradite ih u zadnju policu. Važno je da odaberete pravu vrstu subwoofera za vašu aplikaciju. Lično mišljenje da za zadnju policu će te koristiti "free-air" subwoofer ukoliko želite da u gepek stavite i neku torbu i to će te morati da napravite novu policu od drveta zato što stara neće izdržati toliki pritisak (Jedan bas zvučnik ima oko 3 do 5 kilograma).
Ipak bolje je staviti po mom mišljenju dva subwoofera nego jedan. Razlog je stereo.Većina audiofila kaže da bas ne utice na stereo ali ja se s'njima neslažem. Ja imam u kolima dva 10'' subwoofera od 40Hz u gepeku i mogu da odredim da li zvuk dolazi sa levog ili desnog kad sedim na vozačevom mestu. Naravno da možete da prođete sa jednim ,ali dva su bolja za stereo.
Snaga pojačala.Ovo zavisi od efikasnosti vašeg subwoofera. Kod mene je to 93dB efikasnosti i mislim da je 75W RMS po kanalu dovoljno – možete sigurno da prodjete i sa 50 Watts RMS. Video sam skoro subwoofer u časopisu sa efikasnoscu od 87dB , znači da bi dobili istu izlaznu snagu sa njim potrebno vam je pojačalo od 400 Watts RMS.Setite se diskusije o efikasnosti?Da li želite da potrošite 400 Evra na pojacalo od 400 Watt RMS ili 100 Evra na pojacalo od 50 Watt RMS da bi dobili isti rezultat? Razmislite dobro!
#4: Kupite odvojene tweetere(satelite-visokotonce ili dijamantske horne) i skretnice za prednji deo kola. Ovo će popraviti vašu stereo i zvučnu sliku.Stavite tweetere tako da ih svi putnici u kolima vide.
#5: Kupite grafički ekvilajzer (nemorate ako je integrisan u glavnoj jedinici) i dvokanalno pojačalo za prednje zvučnike. Ovo lako može da vas ogluvi ako niste pažljivi! Pojačalo zadržite na 50 Watts RMS ili manje. Trebace vam audio test CD i štimerica(merač zvuka) da bi ste namestili ekvilajzer – to nije posao koji bi ostavljao na pokušajima i greškama.
Ako stignete do koraka 5 i namestite sve kako treba, trebalo bi da ste u vlasništvu takmičarskog-audio-sistema – barem u pogledu kvaliteta zvuka. Ako hoćete da se takmičite po jačini zvuka onda morate da radite potpuno drugačije – i vi ste potpuni idiot. Ako hoćete da vaš sistem bude toliko glasan da nemožete da ga slušate onda nešto nije uredu,ja volim glasnu muziku ali ne po cenu trajnog ostecenje sluha (Ovaj sistem je dovoljno glasan npr.: Ako odete negde na izlet u prirodu moćićete sa otvorenim vratima da ozvučite prostor košarkaškog terena na kome priča 20tak ljudi. Pa vi recite da nije dovoljno glasno).
Još jedna stvar za kraj: vredno pokušaja je da smanjite buku koju proizvodi vaš auto. Ovo će napraviti veliku razliku u tome koliko nešto treba da bude glasno da bi zvučalo dobro. Prva stvar je da se držite fabričkog izduvnog sistema (auspuha) – nemojte biti u iskušenju da kupujete jeftin auspuh da bi uštedeli, i nemojte da kupujete veliki Remus Sportski Auspuh zbog povećanja snage motora od 2HP(Konjske Snage). Sa povećanjem snage na taj način pojaviće se sve više buke sa kojom nećete znati šta da radite. Ako stavite suviše siroke gume pojaviće se šum puta koji ce opet smetati vašoj percepciji zvuka u kolima. Zato ostanite na tihim gumama. Proverite zvučnu izolovanost unutrašnjosti vašeg auta – zvučno izolovanje je poprilično skupo , ali ako izolujete ceo auto smanjićete buku motora u kabini za 10 dB – to je mnogo; najverovatnije više nego što bi sportski auspuh dodao.
by www.jovovic.com