Kao i neke osnovne informacije potrebne za projektovanje odgovarajućeg sistema. Razumevanje osnovnih tehnikalija auto Hi Fi sistema će pomoći sluišaocu da izabere, instalira ili modifikuje najbolje što može, a u okviru svog budžeta. Dizajin i instalacija muzičkog sistema je naučni proces , i sa pravim izborom i pravim odlukama će te više postići nego prostom kupovinom najskupljih komponenti. Razgovaraću o elektrici i akustici od počenickog do profesionalnog nivoa.
Šta nevalja sa savetom koji mi je dao lokalni prodavac?
Najčešće tu nepostoji problem.Ali, nisu baš sve informacije najbolje prezentovane. U svetu gde su stvari sve više kompleksne postoji sve više mogućnosti za davanje što konfuznijih informacija, prodavci ne pomažu baš uvek. Zato što bi vi slušali šta ja pričam? Pa, pod broj jedan ova stranica je napisana zbog mog ličnog interesovanja u muziku za kola i promovisanje dobrog zvuka i kvalitetnog sistema. Priznajem da neznam sve ,ali ja sam univerzitetski kvalifikovan za audio tehniku(što je sigurno više od većine instalera audio i Hi-Fi opreme za kola).Nesumljivo da tamo negde postoje tehnički potkovani prodavci-Ali bolje je da vi imate više znanja nego da zažalite.Zato samo će vam koristiti ako znate o čemu oni pričaju. Izaberite pažljivo vašeg prodavca i njihove savete birajte još pažljivije.
Kojim putem do pravog sistema ,šta izabrati i kako instalirati?
Dve stvari: odlučite kako treba da vaš sistem izgleda na kraju, i pročitajte što više možete.To uključuje i ovu stranicu ,ali postoje i mnogi drugi izvori informacija, mnoge će te naći na internetu ali i u časopisima. Ako slušate Vivaldija ,isplati se znati da kupovina woofera (basa) za vaš gepek neće biti dobra kupovina. Slično tome, ako želite da budete sigurni da ceo komšiluk zna za vaše drum&bass opredeljenje. Onda 4"(10cm) zvučnici instalirani u vratima neće uspeti da vas dovedu do željenog cilja. Šta bi ja imao o tome da kažem, i IASCA bi se slozila samnom, je da ako je vaš sistem dobro dizajniran, skoro sve što želite da slušate će zvučati odlično. Ako skrojite vaš sistem za jedan žanr muzike ili drugi, onda će te primetiti da neke stvari neće zvučati onoliko dobro koliko ste očekivali. Zato se opredelite za balans ,i razumljivu snagu.
Par stvari koje ova stranica ne pokriva. Ne pokriva samu fizičku instalaciju vaseg Audio Hi Fi sistema za kola ni u kom obliku. Mada možete uvek zatražiti pomoć putem e-mail poruke (nisam hteo da načinjem tu temu zbog specifičnosti ne samo svakog proizvođača opreme već i kola). Ja nisam zainteresovan kakve će te šrafove koristiti,niti me zanima koji ugao je najbolji za vaš novi Radio-Kasetofon. Niti promovišem nekog proizvođača specijalno već samo dajem svoje mišljenje. Nijedna firma za prodaju muzičke opreme ili automobila ne sponzoriše ovu stranicu. Niti ja pratim svaki model koji se proizvede pošto se modeli suviše često menjaju, kad to kažem mislim stvarno, suviše često ,i to zbog toga da bi ljudima ponovo uzeli pare za istu stvar koju su im prodali prošle godine. Ali čista fizika se nikada ne menja, ako je dobro razumete primenljiva je jednako dobro na bilo kojoj opremi koju možete naći na tržištu.
Druga stvar koju želim da pokrijem na ovoj stranici i otklonim dalju priču o famoznoj bezbednosti. Prva stvar struja moze da bude opasna, pogotovu ako je visoko naponska koju mozete naći u svojim kolima. Ako ovo niste razumeli u potpunosti onda bi trebalo da potražite detaljnije objašnjenje od neke kvalifikovane osobe. I još da napomenem da glasna muzika oštećuje sluh lakše nego što vi možete da zamislite. Čak i srednje glasna muzika slušana duži vremenski period, može prouzrokovati devijacije tona ili neke druge trajne posledice na vaš sluh. Ako sumljate u ove informacije obratite se vašem doktoru za savet, ipak vi želite da uživate u muzici u vašim kolima i narednih godina.
Želim takođe da se zahvalim Marc Abonu koji je popunio praznine u mojoj glavi vezane za Auto Akustiku. Nadam se da će te sve potrebne informacije naći na nekom od linkova.
by www.jovovic,com